ЕКОЛОГИЧЕН ТЕКСТИЛОблеклото, изхраненето и осигуряването на подслон са основните нужди на населението днес. Въз основа на нарастващия брой на населението и значението на модната индустрия в света, текстилът намира много широко приложение. Текстил, тъкане, плетене и т.н. е изкуство да се получи повърхност от всички видове влакна чрез използване на различни методи. Това обхваща всички текстилни влакна, продукти, и допълнителни аксесоари.

Производственият сектор, който включва и декоративни детайли, аксесоари и всичко, което може да се носи от хората, осигурява висока заетост. Данните за износа у нас са доста високи. Производството на памук, географската близост до националните и международните пазари, търговските отношения със страните от ЕС и, разбира се, текстилните продукти като социален елемент на облеклото, са някои от причините за експорта.

Въпреки това, в сектор, където консумацията е толкова висока, по време на производството и след производството се появяват вредни вещества и отпадъци, които могат да предизвикат много екологични проблеми. Фталат, фенол етоксилат (NFE), съдържащ багрила, използвани в производството, са алергенни и токсични. Това също предизвиква освобождаване на канцерогенни амини. Освен това, използването на хлорирани или огнеупорни вещества, дори ако наличието на пестициди и тежки метали е ограничено, причинява екологични проблеми. Това води до отравяне и представлява голяма заплаха за екосистемите и представлява жизнена заплаха.

Екологичното производство на текстил, което предотвратява всички възможни опасности, се извършва чрез премахване на вредните химикали и рециклиране на продуктите. Крайните продукти, взети от производствения процес без омекотяване, избелване, ваксиране и лющене, не губят цвета си дори след десетки пъти и не увреждат човешкото здраве. За да се направи това устойчиво и да се минимизира вредата за околната среда, следва да се изисква подход на екологичен текстил.

Независими тестове и процеси на сертифициране, които отговарят на стандартите на ЕС и имат международна валидност се извършват от Ecomark © и използването на Ecomark © Label е разрешено, ако са изпълнени посочените критерии. Процедурите за инспекция и контрол се извършват в лабораторията на Ecomark © от експертния персонал на Ecomark ©. В този контекст тя си сътрудничи с Асоциацията на износителите на текстил и облекло в Истанбул (ITKIB) и ITU Textile and Research Laboratories, за да увеличи нейното качество. Сертификатът за екологичен текстил е най-ценният международен сертификат за текстилни продукти, съдържащи 70 процент органични влакна. Това доказва, че бизнесът има високо качество и ефективна безопасност на продуктите във веригата на доставки.

Ecomark © Класификация на продуктите на четири класа в съответствие с човешко-екологичните характеристики и изискванията за контакт с кожата.

I. 0-3 възрастова група детски текстилни продукти (кърпи, спално бельо, дрехи, гащеризони, бельо и др.)

II. Контакт с кожата Възможни текстилни продукти (чорапи, тениски, завивки, бельо и др.)

III. Текстилни продукти далеч от контакт с кожата (палта, сака и др.)

IV. Домашни текстилни продукти (килим, плат, завеси и др.)