Пластмасите са най-широки използваните и постоянно хвърлени материали в ежедневието ни. В проучванията 10% от екологичните отпадъци се състоят от пластмасови материали.

В резултат на изследванията приблизително 50% от пластмасовите материали, които използваме в ежедневието си, се състоят от материали за еднократна употреба.

Пластмасовите материали се използват постоянно в ежедневието ни. Някои от предметите, изработени от пластмасови материали, са произведени за продължителна употреба.

Голяма част от тях са проектирани и произведени за краткосрочна употреба (бутилки, капаци, вестници и др.). Пластмасите могат да останат без да се разпадат с години в природата. Възможно е да намерите пластмасови отпадъци дори в най-отдалечените райони в света. Пластмасите обаче са рециклируеми вещества. Възможно е да използва тези пластмаси при рециклиране. Като се има предвид рециклирането на пластмаси, първите неща, за които можем да се сетим, са бутилки за вода, найлонови торбички, кутии на кисело мляко, бутилки на шампоани и т.н.

Пластмасите, произведени за домашни употреби като тази, могат да бъдат рециклирани и използвани повторно в съоръжения за промишлено рециклиране.

Рециклируеми пластмасови типове

Полиетилентерефталат: Безалкохолни напитки, бутилки за вода, буркани.

Полиетилен с висока плътност: тръби за вода, бутилки за шампоани, козметични бутилки.

Поливинилхлорид: нехранителни бутилки, плет, ограда, прозорци.

Полиетилен с ниска плътност: Оранжерийни капаци, полиетилен филм, опаковки, електротехническата промишленост.

Полипропилен: Пластмасови бутилки, електротехническата промишленост, кухненски съдове.

Полистирен: Играчки, видеокасети, изолационни материали.

Поликарбонат: Найлони.

Изворът: http://ekolojist.net/hangi-tur-plastikler-geri-donusturulebilir/